
KORV I BASTUTRÄSK SEDAN 1894
Historien börjar redan under senare delen av 1860-talet med riksdagsbeslutet om att sammanbinda hela vårt avlånga land med en järnväg. Och när järnvägen år 1894 kom till byn Bastuträsk fick bonden Jonas Holmlund från Valliden en idé:
Han visste att rallarna hade svårt att få tag i kött, så han köpte en tjur för 50 kronor och ledde den till Bastuträsk där den slaktades och köttet såldes. Kommersen gick bra och 1895 ansökte han hos länsstyrelsen om att få idka handel med produkter från nötkreatur och svin.
En kompanjon anslöt sig och företaget Holmlund & Lundkvist var fött. Det byggdes slakteri och produktionslokal och så småningom butik och hyreshus för de anställda. När Lundkvist lämnade företaget på 1920-talet blev charkuteriet ett renodlat familjeföretag.
Holmlunds korv blev vida känd. Vid storhetstiden i slutet av 50-talet arbetade upp emot 50 personer i företaget. Familjen Holmlund drev verksamheten fram till 1979 då företaget såldes. Sedan följde ett antal olika ägarkonstellationer och slutligen beslut om att flytta fabriken in till Skellefteå.
”Från Bastuträsk korven kom som alla genast tyckte om”. Det är en slogan som många av oss har sett på korvburkarna från den anrika charkuterifabriken Holmlunds, numera Bastuträsk Charkuteri.
1995, 100 år efter det att verksamheten startats upp, beslutade dåvarande ägare Jerry Bergman att flytta verksamheten till Skellefteå. Anledningen var att Bergman 1993 köpt Guldstadens chark i Skellefteå och hävdade att det inte gick få lönsamhet med två charkuteriverksamheter. Drygt 300 av samhällets 450 invånare slöt upp i ett protesttåg och visade sitt missnöje med företagsledningens beslut att lägga ner produktionen i Bastuträsk och till och med kommunalrådet Östen Eriksson deltog. Idén till demonstrationen väcktes av föreningen Tjejkraft. Skellefteås kommunalråd Lorenz Andersson informerades om läget som hävdade att Skellefteå aldrig konkurrerar med Norsjö kommun om etableringar. Socialdemokratiska föreningen skrev till arbetsmarknadsministern Anders Sundström för att uppmärksamma situationen med förhoppningen att få hjälp. Trots stora ansträngningar blev det nedläggning av verksamheten och mellan 25–30 personer blev arbetslösa. Länsstyrelsen krävde då tillbaka 1,4 miljoner i stöd och lån från Guldstadens chark för att verksamheten i Bastuträsk lades ner. Villkoren för det utbetalade stödet var att behålla Holmlunds i fem år och dessutom expandera. Det löftet hölls bara i ett år. 1996, ett år efter varslet om nedläggning flyttade Toppchark sin verksamhet från Lund, Skellefteå till Bastuträsk. Ägarna av Toppchark, Tor-Erik Marklund och Päivi Paappanen genomförde flytten för att lokalerna i Bastuträsk redan var EU-anpassade, det fanns möjligheter till expansion och en annan viktig faktor var den tradition och kunskap om tillverkning av charkuteriprodukter som fanns i Bastuträsk. ”Fingertoppskänsla för konsistens och smak är nödvändigt för en bra produkt. Det hjälper inte att bara följa ett recept” sa Tor-Erik Marklund. Under en period i slutet av 1990-talet hade Topp Chark 40 anställda inklusive extrapersonal.
2009 kom beskedet att Toppchark begärt sig själva i konkurs. Orsaken var investeringar för nästan 1 miljon kronor i kombination med att företaget varit underfinansierat sedan starten. 22 anställdas arbeten var hotade. En nedläggning av Toppchark hade fått stora konsekvenser för Bastuträsk samhälle eftersom de flesta anställda bodde i Bastuträsk. Företaget räddades av dåvarande produktionschefen Mattias Berg samt Adam Wikström och Kajsa Wikström.
De köpte lika delar och majoriteten av konkursboet efter Topp Chark tillsammans med ett flertal andra ”stödaktieägare” i form av lokalpatrioter. Adam Wikström tar på sig rollen som VD, Kajsa som säljansvarig och Mattias som fortsatt fabrikschef.
Under de närmaste åren görs stora investeringar, bland annat i en toppmodern kyl/värmeanläggning för 4,5 miljoner. Varumärket Toppchark fasas ut och Bastuträsk charkuteri implementeras. Vikten av att få in namnet Bastuträsk i varumärket vägde tungt eftersom historien kring matproduktion i Bastuträsk är lång och många förknippar Bastuträsk med korv.
Mattias Berg tar över rollen som VD i Maj 2014 då Adam Wikström avsäger sig den posten för att satsa på eget företag. Kajsa Wikström har lämnat företaget några år tidigare.
2015 påbörjas ett samarbete med nystartade Burträskbygdens kött, ett slakteri i Åbyn utanför Burträsk och Mattias registrerar ett nytt varumärke (Burträskkött). Etablering och införsäljning av ett helt nytt sortiment i form av styckdetaljer från nöt och gris verkställs. Under de första året genomförs väldigt tunga investeringar för att klara de krav som finns kring hantering av obehandlat kött, dels en utbyggnad av kylutyrymme, men även maskiner för paketering.
2016 fick Mattias Berg och Adam Wikström ta emot priset för årets företagare i Västerbotten. Motiveringen till priset var att Bastuträsk Charkuteri AB är stolta över sina medarbetare och sin hembygd, samt har stor passion för lokalproducerat och klimatsmarta alternativ. Företaget värnar om det traditionella men är inte rädd att testa nya moderna sätt för att utveckla företaget och har även gjort designförändringar av logo och etiketter, allt för att mer knyta an till det lokala och närproducerade.
Bastuträsk charkuteri AB väljer efter styrelsebeslut 2016 att förvärva slakteriet i Åbyn. Hela affären är riskabel då slakteriet haft en tung ekonomisk uppstart och inte klarat ekonomin själva. Bedömningen görs av styrelsen att uppsidan är större än nedsidan. Försäljningen av köttsortimentet går väldigt bra, men det ska visa sig att bedömningen kring framtiden var felaktig och tyvärr var marknaden inte redo att se ett mervärde i närproducerade köttdetaljer. Adam Wikström väljer under detta år att helt avsluta sin tjänst på Bastuträsk charkuteri AB.
Den nya satsningen ser lovande ut, omsättningen närapå dubbleras och ett helhetsgrepp från jord till bord tas. Trots det mer eller mindre unika upplägget så lyckas Bastuträsk Charkuteri inte få ordning på ekonomin och tvingas därför att i december 2018 på eget initiativ försätta slakteriet i konkurs.
Åren 2019-2021 som följer efter konkursen blir otroligt tunga och stundtals balanserades ekonomin på gränsen till överlevnad för charkuteriet. Det som skulle vara ett strategiskt viktigt beslut om att investera och förvärva ett lokalt slakteri med lokal köttråvara och ett helt nytt sortiment skulle här visa sig bli nästan spiken i kistan. Det flesta ekonomiska åtaganden som slakteriet hade, var lagt som säkerhet i charkuteriet. Men efter ett par historisk tunga år börjar företaget se ljuset och återigen återuppta samarbeten, investera och satsa för att stärka oss inför framtiden.
Ola Norberg, näringslivsgiganten med rötter i Bastuträsk, som varit korvfabrikens ordförande sedan 1996 väljer att kliva av posten på grund av utlandsflytt och pension år 2022. Ola som också var minoritetsägare erbjuder att sälja sina aktier. Då detta läggs på bordet startas även en dialog av Mattias med övriga aktieägare som vid denna tidpunkt är en handfull utöver Adam och Mattias. En överenskommelse görs kring köpeskilling och Mattias förvärvar 100% av aktierna i Bastuträsk Charkuteri AB.
Idag 2024 är Mattias är fortfarande ensam ägare av det anrika charkuteriet, i verksamheten jobbar nu även pappa Jonny, bror Robert, sambo Frida och dotter Agnes. Familjen avser fortsätta förvalta historien kring den klassiska vardagsmaten från Bastuträsk som Holmlund och Lundqvist i slutet på 1800-talet valde att sparka igång.
I oktober 2024 deltog Bastuträsk Charkuteri AB i Chark SM och kammade hem totalt 12 medaljer, 7 guldkvalitet, 1 silverkvalitet och 4a bronskvalitet, vilket vittnar om vilken hög kvalitet produkterna håller.

Så här tänker vi:
De godaste korvarna tillverkas småskaligt och så nära naturen det bara går. Med goda smaker och ett traditionellt hantverk. Ingen korv är den andra likt eftersom det är själva hantverket som skapar både form och kvalitén.
Kontakta Bastuträsk Charkuteri
Östra Järnvägsgatan 1, Bastuträsk
Tfn: 0915-104 40
e-post: info[at]bastutraskcharkuteri.se
Hemsida: bastutraskcharkuteri.se
Hemsida: www.traskshoppen.se