Vandringsleder

Det finns flera fina vandringsleder kring Bastuträsk, några av dem är Kyrkstigen, Rågmjölsvägen, Norakammen och Romantiska stigen.
Ledarna har märkts upp och det finns spångar, broar, rastplatser och skyltar.

Kyrkstigen

Kyrkstigen trampades redan på 1500-talet. Personer gick från kusten till sina fiskeområden inom Norsjö. Samma stigar användes av nybyggarna som gick till Skellefteå för att uppfylla sin plikt att gå i kyrkan och begrava sina döda i vigd jord.

Kyrkstigen går från Bastuträsk till Kläppen via Långträsk, Kvavisträsk och Bodberg.

Rågmjölsvägen

Rågmjölsvägen användes av forbönder när de fraktade varor mellan inland och kust.  Vägen användes redan på 1500-talet. På den tiden tillhörde Norsjö Skellefteå socken. Rågmjölsvägen var särskilt viktig under nödåren 1867-1868, när inlandsborna begav sig till Ursviken för att få tag på mjöl som skeppats dit. Vägen användes fram till slutet på 1920-talet när lastbilar ersatte hästarna. Nu går det att cykla eller vandra längs leden som stäcker sig från Bastuträsk till Åmliden. Upplev en vandring som går längs vacker skogslandskap och bebyggelser.

Norakammen

Norakammen är en rullstensås som erbjuder fantastisk utsikt och spektaulärt landskap, format av inlandsisen. Du kan än idag se tydliga spår efter isen som täckte nästan hela Sverige för 10 000 år sedan. De första människorna som färdades genom vårt landskap följde de höga rullstensåsarna under sommarhalvåret.

Följ åsarna som slingrar sig fram mellan vattenleder från Långträsk till Kvavisträsk via Böle. Det går även att cykla efter leden.

Romantiska stigen

Romantiska stigen symbol
”Kärlekshjärta” av Bertil Karlsson
  • Under 1960-talet skapade friluftsfrämjandet flera vandringsleder omkring Bastuträsk. Nu har samhällsrådet i Bastuträsk återupplivat ”romantiska stigen”
  • Ni kan vandra längs med stigen och stanna till vid något av dom ”kärlekshjärtan” som finns längs med stigen och läsa en kärleksdikt.
  • ”Romantisk stigen går längs en vacker natur, med kulturmarker och rullstensåsar, formade av istiden.
  • Stigen är c:a 5 Km och passerar bland annat Stor-stavträsket och Lill-Räveln, det finns även en rastplats där Ni kan göra upp eld och grilla en Bastuträskkorv
  • Stigen startas eller avslutas vid slutet av Skolgatan (mot Norsjö).

Friluftskarta Romantiska stigen
Friluftskarta Romantiska stigen

Se filmen som Kim gjort om Romantiska stigen
Romantiska stigen, länk till youtube