Utgångspunkterna för kommunens förslag till äldreplan grundar sig på Regionens Färdplan Nära Vård 2023 och Norsjö kommuns strategi för att befolkningen ska öka med visionen ”Världens bästa vardag”.
Äldreplanen bör ha sin huvudutgångspunkt i den nationella kvalitetsplanen för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) och inte i kommunens strategi och Nära Vård 2023 eftersom de dokumenten inte specifikt riktar sig till de äldre.
Fokus bör vara på vad som är viktigt för de äldre. Ett starkt näringsliv är visserligen relevant för bygden, men för att äldreplanen ska vara ett effektivt verktyg, behöver grundläggande frågor och utmaningar med den äldre individen i centrum besvaras.
Samhällsrådet anser vidare att förslaget till äldreplan för Norsjö kommun som helhet inte är ett tillräckligt kvalitativt dokument. Målen i dokumentet preciserar inte tydligt hur de ska uppnås. Nedan ges exempel på otydligheten i förslaget:
Vissa begrepp definieras inte i dokumentet, exempelvis ”skapa guldkant i vardagen för de äldre”. Det säger inget om hur ”guldkanten” ska skapas? Vilka resurser finns att tillgå eller behövs? ”Samverkan med civilsamhället”. På vilket sätt ska samverkan ske och vem har ansvar för att det sker? ”Ordna spontana och schemalagda aktiviteter för äldre i verksamheten”. Hur ska dessa aktiviteter ordnas och vem/vilka ska se till att det genomförs? ”Ha demensteam”. Vilka ska ingå teamet, vilken utbildning ska teamet ha och vilken roll ska teamet ha? Vad krävs för resurser för att skapa ett demensteam? Ska de vara mobila?
I förslaget till äldreplan noteras att kompetensförsörjningen är ett stort problem och att kostnaderna för äldreomsorgen är mycket höga. Det konstateras även bland annat att kommunen behöver erbjuda en god arbetsmiljö och att varje medarbetare ska känna inflytande och delaktighet över den egna arbetssituationen. Det som i stora delar saknas är konkreta åtgärder som ska leda till att målen uppnås. Samhällsrådet efterlyser en tydligare koppling mellan problem/utmaning, mål och hur de ska uppnås. Detta är av största vikt för att en utvärdering ska kunna göras.
”Andelen invånare i särskilt boende har minskat, liksom antalet boende i särskilt boende. Men antalet boendeplatser har inte minskat i samma utsträckning, vilket innebär att kommunen har kostnader för platser som inte nyttjas.” Detta påstående klingar falskt då det för närvarande är brist på platser i särskilda boenden i kommunen.
Det står vidare i texten att sjukfrånvaron bland personalen är hög delvis på grund av pandemin, men också på grund av det ansträngda personalläget. Sedan den 9 februari 2022 har pandemirestriktionerna tagits bort och covid -19 viruset som orsakade pandemin, betraktas sedan dess inte som en allmänfarlig sjukdom. Hur kan en pandemi som upphörde 2022 påverka personalens sjukfrånvaro?
Vad saknas för närvarande i äldreplanen?
Framtagande av äldreplanen
I äldreplanen bör det framgå hur planen har tagits fram. Vilka organisationer, grupper har varit delaktiga i framtagandet av planen. Hur har planen kommunicerats med medborgarna.
Uppföljning/utvärdering
För att en äldreplan ska kunna utvärderas behöver kommunen hjälp av medborgarna, personal, brukare, anhöriga med flera. Det räcker inte att rapportera andel utförda aktiviteter i ett årsbokslut. Utvärdering av äldreplanen bör ske i samverkan genom återkommande medborgardialoger. Det är dessutom inte antal aktiviteter som är viktigt utan om aktiviteterna har fått önskat resultat, d v s en kvalitativ utvärdering.
Demografisk beskrivning
Det saknas en beskrivning av den demografiska utvecklingen under tidsperioden för äldreplanen. Den kan med fördel beskrivas för olika delar av kommunen, Norsjö tätort, Bastuträsk och byarna.
I den nationella kvalitetsplanen betonas vikten av att veta var vi står för att kunna röra oss i önskad riktning inom äldreomsorgens verksamheter. Kommunens äldreplan bör därför bland annat beakta de prognoser som Myndigheten för vård och omsorgsanalsys gör och i äldreplanen redovisa dessa prognoser.
I förslaget under rubriken Boende för fler står det att det är viktigt att möjliggöra utveckling av flera boendemiljöer i centrala Norsjö och kommunens östra delar. Som den näst största orten i kommunen bör Bastuträsk nämnas istället för ”kommunens östra delar”. Meningen ”Befintliga och nya allmänna kommunikationer är ett kriterium för prioritering av platser” behöver utvecklas. På vilket sätt berör det omsorgen om de äldre? Vilka platser avses och hur ska kommunen arbeta för att uppnå detta?
Ambitionsnivån för äldre under avsnittet boende för fler bedöms låg om det enda som ska göras är att säkerställa att verksamheten har rätt antal boendeplatser och att det finns tillräckligt med trygghetsboenden i kommunen. Hur ska kommunen komma fram till ”rätt antal boendeplatser” och ”tillräckligt med trygghetsboenden i kommunen”?
Samhällsrådet föreslår att äldreplanen ska innehålla målsättningar specifikt framtagna för äldre, exempelvis De äldre i kommunen bör få ha ett hem som uppfyller behov och önskemål. Därefter bör äldreplanen innehålla en strategi och aktiviteter för att uppnå målsättningen exempelvis:
• Ta fram en långsiktig boendestrategi kopplat till antal platser, fördelning av platser per ort genom att kontinuerligt analysera demografiska data, ha medborgardialoger, genomföra enkäter för att fånga upp behov och önskemål i kommunen.
• Samverka med de fastighetsägare som finns i kommunen för att tillgodose behovet av anpassade boenden för äldre.
• Samverka mellan kommunen, fastighetsägare och kyrkan för att nyttja gemensamhetslokaler till social samvaro och olika arrangemang och evenemang.
• Vid utformning av nya boendeformer ska medborgarna i god tid inbjudas att vara delaktiga.
Under rubrikerna Attraktiv arbetsgivare och Hållbar kärnverksamhet beskrivs mål men de saknar strategi och aktiviteter för hur uppsatta mål ska uppnås, exempelvis ”Visa det positiva med omvårdnadsyrken”. På vilka sätt ska kommunen visa detta? ”Verka för bred och tillräcklig kompetens”. Hur ska kommunen uppnå bred och tillräcklig kompetens?
Samhällsrådet anser att äldreplanen bland annat bör ha följande strategi/aktivitet för att nå en del uppsatta mål för att vara en attraktiv arbetsgivare och en del mål för en hållbar kärnverksamhet:
• Kommunen bör ta fram en tydlig kompetensförsörjningsplan med fokus på språkutbildning, skapa möjligheter till en karriärstrappa samt skapa möjligheter att kombinera utbildning och arbete.
• Det ska finnas en tydlig, konkret och individuell introduktionsplan vid nyanställning.
• Inventera och omvärldsbevaka vilka kompetenser som behövs nu och i framtiden för att skapa god omsorg om de äldre.
• Se över och utveckla kommunikationen för att marknadsföra vård- och omsorg inom kommunen. Lyfta friskvårdsbidrag, karriärstege, möjligheter till specialisering m m.
• För att arbetet ska upplevas utvecklande och stimulerande ska personalen bjudas in att vara delaktig i schemaläggningen. Ökat inflytande och delaktighet bidrar till ökat välbefinnande och bidrar mest sannolikt till färre sjukskrivningsdagar.
• Förbättra kommunikationen mellan chefer och personal genom utbildning för chefer i ett ledarskap som fokuserar på aktivt lyssnande.
En målsättning bör vara att de äldre ska känna sig trygga, nöjda med den service som kommunen erbjuder och ha förutsättningar att som äldre leva ett gott liv.
”Ha ett tydligt kontaktmannaskap”, genom att exempelvis se över och förbättra personalens arbetsbeskrivning och rutiner gentemot den äldre och anhöriga. Det ska vara tydliga roller för chef och personal.
I den nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen nämns bland annat vikten av fysisk aktivitet. Kommunen bör därför ha en målsättning att äldreplanen ska tillgodose fysisk aktivitet för de äldre.
”Ordna spontana och schemalagda aktiviteter för äldre i verksamheten” genom att exempelvis undersöka vilka aktiviteter som är passande för de äldre och bjuda in privata och föreningar till att ta initiativ till aktiviteter. Samarbeta med hälsocentralens fysioterapeut för att internutbilda personal till att genomföra enklare ”gruppgymnastik”.
Se till att kommunens äldreboenden har trivsam utemiljö och verka för att möjliggöra regelbunden utevistelse för de äldre.
Samhällsrådets synpunkter är inte på något sätt heltäckande utan visar på förbättringspotentialen för Norsjö kommuns lokala äldreplan 2024-2030.
Bastuträsk Samhällsrådets styrelse 2024-01-21